Triggerpoint therapie

 

Heeft u last van kuitkramp, tintelingen in de handen, of klachten die doen denken aan hernia of een tenniselleboog? Voelen bepaalde spieren stijf aan en is het pijnlijk als u er op drukt? Maakt u voor beroep of sport vaak dezelfde beweging die steeds meer pijn gaat doen, of heeft u al jaren last van dezelfde pijnklachten? Grote kans dat u last heeft van myofasciale triggerpoints (MTP's).

Een myofasciaal triggerpoint is een plaatselijke kramp in een spier (knoop). Het voelt aan als een (pijnlijke) harde plek in de spier. Ook in rust blijft de spier gespannen.

Velen denken dat de oorzaak van een klacht ligt op de plek waar de pijn is. De pijn trekt de aandacht en vaak kijkt men niet verder, waardoor de oorzaak niet achterhaald kan worden. Kenmerkend voor een MTP is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen.

Zo kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn veroorzaakt worden door MTP's in de nekspieren. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten. De oorzaak moet dus niet alleen worden gezocht op de plaats waar het pijn doet.

Zelf meehelpen

Bij het behandelen van triggerpoints wordt je actief betrokken. MTP's reageren namelijk goed op korte behandelingen die regelmatig worden toegepast. Het is eenvoudig te leren en makkelijk thuis toe te passen - zelfs bij rugklachten - en neemt hooguit per keer enkele minuten in beslag. Zo kunt u daadwerkelijk ook zelf een bijdrage leveren aan het herwinnen van uw gezondheid.

 

 

Referenties

Afspraak maken